あまりテレビは見ない私ですが、先週まで放送されていた
「MasterChef Australia 2012」はかなりの頻度で見ていました。
平たく言うと、アマチュアの料理好きの人達が
料理の腕を競い合うというTV番組なのですが、
マスターシェフの称号を勝ち取る為、参加者達が
プレッシャーや体力の限界と戦いながら必死に料理する姿は、
まるで甲子園を見ているようでなんだか元気をもらえました。
UK, US版も放送されている様なので、日本でも放送される日がくるかも!
そんな訳で。
MasterChefに感化された単純な私は、
次のDay offには何か作ってみよう!と楽しみにしていました。
朝からケーキを焼いたら、お昼ご飯代わりにフルーツなどと一緒に食べて、
罪悪感も半減です♪
Ricotta Almond Lemon Cake ( flourless )
400g ricotta
3 eggs, beaten
grated zest of 2 lemons
2 cups (240g) almond meal
3/4 cup (165g) caster sugar
1/4 cup (20g) flaked almonds
1/2 cup (125mL) lemon juice
1/2 cup (110g) caster sugar, extra
natural yoghurt, to serve
Flaked almonds, extra, to serve
1. Preheat oven to 160°C/140°C fan forced.
Grease and line base of a 20 cm round cake pan with baking paper.
2. Place ricotta, eggs, zest, almond meal and sugar in a large bowl.
Using an electric mixer, beat until smooth.
Pour into prepared pan. Sprinkle evenly with almonds.
Bake for 55 minutes, or until cooked through.
3. Meanwhile, combine lemon juice and extra sugar in a small saucepan
over medium heat. Stir until sugar dissolves.
Simmer for 5 minutes.
4. Turn cake out onto cake cooler almond side up.
Pour hot syrup over cake. Serve warm or cold,
with natural yogurt and extra almonds, if desired.
Recipeは”http://www.recipes.com.au”というオーストラリアのサイトからなので、
1capは250mlです。
( )内にgとml表示があるので、日本で作る場合はそちらを目安にしてください。
最後にかけるレモンジュース+砂糖のシロップは、私には甘すぎるので、
半量で作り、加減をしながらかけました。どうぞご参考まで。
皆様、素敵な一日を♪